In het najaar van 2011 ontvingen verschillende Belgische inwoners Duitse belastingbrieven. De Duitse regering had in 2010 immers beslist om belastingen te heffen op alle pensioenen die ze vanaf 2005 uitbetaalt aan buitenlanders. Hierdoor werden ook de pensioenen van voormalige dwangarbeiders belast. Deze werkwijze zorgde voor de nodige verontwaardiging en ongerustheid bij de voormalige dwangarbeiders en hun rechthebbenden.
Uitbreiding vrijstellingsregels
Aanvankelijk konden immers alleen diegenen die door de Duitse federale wet worden erkend als ‘slachtoffers van de nationaal-socialistische vervolging’, een vrijstelling genieten. De Duitse ambassade kan specifieke informatie verlenen over dit statuut. Na contacten tussen de Belgische en Duitse Minister van Financiën werd aan de Duitse administratie begin maart 2012 een lijst van de FOD Sociale Zekerheid bezorgd met de door België erkende gedeporteerden voor dwangarbeid. Personen op deze lijst vermeld kunnen een vrijstelling genieten. Begin 2013 zijn beide landen tot een volledige oplossing gekomen. Daarbij is overeengekomen dat zij die werden ingelijfd bij de Wehrmacht, politieke gevangenen, krijgsgevangenen, joodse gedeporteerden of anderen die een Belgisch statuut van nationale erkentelijkheid hebben en een pensioen van Duitse oorsprong (dat verband houdt met de gebeurtenissen van de oorlog 1940-1945) ontvangen, op dit inkomen voortaan geen Duitse belasting meer moeten betalen.
Bezwaarschrift
Deze vrijstellingen worden echter niet automatisch verleend. Betrokken personen moeten eenmalig een bezwaarschrift indienen bij het Finanzamt Neubrandenburg in Duitsland. De FOD Financiën stelt een modelbezwaarschrift ter beschikking op zijn website. Bij de ontwikkelingen rond de belastingheffing op Duitse pensioenen nam de FOD Financiën de rol van ondersteunende dienstverlener op en probeerde belanghebbenden bij te staan door relevante informatie te verstrekken. Als men eenmaal over een vrijstelling beschikt, zal die in de volgende jaren automatisch worden toegepast op de te ontvangen pensioenen.